Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, jakim się dzielimy podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Dawniej opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.
Wykonuje się je tylko z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz